Bankalarda kredi faiz oranları yükselirken, taşıt ve konut alımı için kullandırılan kredilerde limitler düşük kaldı. Vatandaşlar ise çareyi kredi kartı kullanımında buldu. Özellikle galerilerde kredi kartına 12 ay taksitle araç satışı dikkat çekerken, vatandaşların ev alırken peşinat olarak kullanmak üzere kredi kartı üzerinden nakit avans çekimi yaptıkları belirtiliyor. Nakit avans çekimine taksit uygulanarak borcun vadesi de uzatılmış oluyor.
Peki ilerleyen süreçte konut ve taşıt kredilerinde daralma devam eder mi? Kredi kartı faizleri yükselir mi, kredi kartı limitleri ile ilgili bir düzenleme bekleniyor mu?
Konuyla ilgili detayları Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, milliyet.com.tr’ye anlattı. Kurtuluş konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
“Bu konuya iki açıdan bakmak lazım. Birincisi kredi kartı kullanımı kayıt dışı ekonomiyi önlediği için kayıt dışı satışların önüne geçtiği için tavsiye edilen bir ödeme aracı olarak gösteriliyor. Ancak insanların ödeme gücünün ötesinde kredi kartı ile alışverişler yapmaları da çok teşvik edilen hususlardan biri değil. Dolayısıyla burada cep telefonlarında nasıl taksit imkanı yoksa yakın zamanda otomobil satışlarında da taksit yapılamayacağını düşünüyoruz.
Vatandaşlar yeterli finansman desteğini alamayınca bu hususlara tenezzül ediyor. Kredi kartı limitlerinin yüksek olması ve kredi kartı harcamalarında taksit yapılabiliyor olması insanları bu yola sevk ediyor. Sektörel anlamda bir taksit kısıtlaması ve tüm kullanıcıların kredi kartı limitlerinin gözden geçirileceği bir uygulamanın gündeme geleceği kanaatindeyiz.
KONUT VE TAŞIT KREDİLERİNDE DARALMA DEVAM EDECEK Mİ?
Evet, Orta Vadeli Program’a (OVP) göre ekonomi yönetiminin bugüne kadarki yapmış olduğu uygulamaları göz önünde bulundurduğumuzda talep daraltılması ile birlikte enflasyonun düşürülmesi hedefleniyor. Kredilere limit getirilmesi neticesinde daralmanın yılın üçüncü çeyreğine kadar devam edeceğini düşünüyorum.
KREDİ FAİZLERİ DAHA DA YÜKSELMEDEN ERKEN BORÇLANMAK MANTIKLI MI?
Şu anda işler hedefe göre devam etmiyor. İki aylık açıklanan enflasyon yüzde 10’un üzerinde geldi. Bu da yüzde 36’lık yıl sonu enflasyon hedefinden uzaklaşılması anlamına geliyor. Piyasayı dengelemek için 500 baz puanlık faiz artışına gidildi. Tekrar bir faiz artışı olursa tabi bu domino etkisi yaratarak kredi ve kredi kartı faizlerini yükseltecektir. Dolayısıyla erken borçlanmanın her zaman daha mantıklı olacağını düşünüyoruz.
Burada iki ihtimal söz konusu olabilir. Faizlerin yükselmesi veya faizlerin sabit kalması söz konusu olabilir. Faizlerin kısa vadede düşeceğini zannetmiyorum. Yapılacak bir harcama varsa, finansman ihtiyacını daha önce karşılamanın tüketici açısından avantajlı sonuçlar doğuracağını düşünüyorum.
KREDİ KARTLARINA LİMİT DÜZENLEMESİ GELECEK Mİ?
Burada bir düzenleme söz konusu olacaktır. Bir kullanıcının kredi kartının toplam limiti gelirinin 4 katını aşamıyor. Siz 10 tane bankadan kredi kartı alsanız dahi bütün kredi kartlarınız gelirinizin 4 katını geçemez. Örneğin 20 bin TL geliri olan bir kişinin tüm kredi kartlarının toplam limiti 80 bin TL’yi geçmemekte. Şu anda bu uygulama bankalar tarafından doğru uygulanmıyor. Kredi kartı harcamalarının düşürülmesi için limitlere bir güncelleme yapılacaktır. Kredi kartı limitlerinin düşürülmesini bekliyorum.
KREDİ KARTI FAİZİ İLE KREDİ FAİZİ ARASINDA MAKAS KAPANDI MI?
Kredi kartı faizleri hala ihtiyaç ve taşıt kredilerine oranla daha düşük seyrediyor. Aslında kredi kartı faizlerinin kredi faizlerinden çok daha yüksek olması gerekiyor. Şu anda piyasanın tam anlamıyla kilitlenmemesi için, piyasadaki hareketin kontrollü olarak devam edebilmesi için bu göz ardı ediliyor. Ekonomi yönetimi buna kısa vadede çözüm bulacaktır ve kredi kartı faizlerini kredi faizlerinin üzerine çıkaracaktır. 12 ay taksit ile otomobil alımı veya konut alımı için nakit avans çekilmesi tamamıyla kredi kartı faizlerinin, kredi faizlerine göre daha uygun olmasından kaynaklanıyor. Ben kısa vadede buna bir tedbir geleceğini düşünüyorum.
ARSA VEYA KONUT SATIN ALIRKEN PEŞİNAT OLARAK NAKİT ÇEKİMİ YAPILABİLİYOR, KREDİ KARTI NAKİT ÇEKİMİNE BİR SINIRLANDIRMA GELEBİLİR Mİ?
Evet bir sınırlandırma olabilir. Örneğin limitinizin yüzde 50’si kadar bir nakit çekimi yapılabilir. Sektörel olarak taksit kısıtlamasına gidilebilir. Sektörel olarak örneğin araç alımında, halihazırda cep telefonlarında olduğu gibi taksitin kısıtlanması şeklinde bir uygulama olabilir. Bahsi geçen sorunlar ekonomi yönetimin bilgisi dahilinde ve kısa süre içerinde önlem alınacağını düşünüyorum.”
GÜNDEM
12 Eylül 2024SPOR
12 Eylül 2024GÜNDEM
12 Eylül 2024SPOR
12 Eylül 2024SPOR
12 Eylül 2024GÜNDEM
12 Eylül 2024GÜNDEM
12 Eylül 2024